Često koristi i Hachinski Scale

[Ukupno:0    Prosječno:0/5]

Vaskularna demencija je češće uzrokovana promjenama u subkortikalnim jezgrama nego u cerebralnom korteksu. Znači se pojavljuju značajke Parkinsonovog sindroma (ukočenost mišića, hodanje u malim koracima, usporavanje motora, neravnoteža, drhtanje) i frontalni sindrom (usporavanje ponašanja, nedostatak kritika i udaljavanje, kao i veselje i neodgovornost).

Ponekad simptomi koji prate vaskularnu demenciju su poremećaji govora, poteškoće u održavanju ravnoteže ili nistagusa, koje su tipične za cerebelarne oštećenja. U slučajevima prevladavajućeg uključivanja bijele supstance, najčešće se uočavaju poremećaji urina, abnormalnosti motora i prisutnost patoloških refleksa hvatanja.

U istraživanjima vaskularne demencije (posebice u računalnoj tomografiji i magnetskoj rezonanciji) promatrane su difuzne promjene u bijeloj tvari mozga necrotskog i demijelinizacijskog karaktera, posebno u strukturama važnim za funkcioniranje organizma (brdo, hipokampus).

Slične abnormalnosti često se opažaju u cerebralnom korteksu. Osim toga, neuropsihološke studije pokazuju prisutnost subkortikalnog sindroma u obliku usporavanja obrade informacija, planiranja i izvršenja zadataka, pogoršanja memorije i abnormalnog ponašanja.

Osim toga, aterosklerotični čimbenici rizika ili čimbenici specifični za napredni aterosklerotski proces mogu se pokazati u laboratorijskim ispitivanjima vaskularne demencije.

Dijagnoza vaskularne demencije

Posebno razvijeni kriteriji korisni su u uspostavljanju pravilne dijagnoze vaskularne demencije. Često se rabi Hachinskiova ljestvica, koja razlikuje vaskularnu demenciju i Alzheimerovu bolest. Treba uzeti u obzir razlikovanje ove bolesti i demencije s tijelima ljevice i pred-kroničnom obliku.

Simptomi ateroskleroze i suživot hipertenzije i prošli moždani udar mogu biti korisni u dijagnozi vaskularne demencije. Vaskularna demencija je također karakteristična za naglo pogoršanje simptoma, a ponekad i na naglo nastupanje.

U ovom obliku, abnormalnosti i odstupanja promatrane u kliničkom ispitivanju bolesnika su češća. Osim toga, u utvrđivanju dijagnoze, važno je identificirati anomalije u nekim područjima mozga koje su prisutne u tkivima. U tu svrhu provode se testovi snimanja (kompjutorska tomografija ili magnetska rezonancija).

Liječenje vaskularne demencije

U liječenju vaskularne demencije ne koriste se farmakološki pripravci koji su vrlo učinkoviti i apsolutno preporučeni. Mjere za poboljšanje cirkulacije mozga i brtvljenja plovila mogu se preporučiti. Prije svega, liječi se osnovna bolest, uključujući arterijsku hipertenziju, dijabetes i aterosklerozu.

U liječenju vaskularne demencije, također je važno promijeniti način života i druge radnje usmjerene na prevenciju civilizacijskih bolesti, jer ta bolest značajno pridonosi nastanku i intenziviranju simptoma vaskularne demencije.

Prognoza vaskularne demencije

Vaskularna demencija je kronična i progresivna. Ponekad postoji naglo povećanje simptoma bolesti. Općenito, smrt se javlja brže nego u slučajevima Alzheimerove demencije.

Lucija Pretić
About Lucija Pretić 63 Articles
"Mnogo se može reći o Luci Pretiću, ali ako ništa drugo ne biste trebali znati, ona je mirna i realistična. Naravno, ona je također praktična, kreativna i herojska, ali u manjim dozama i često su pokvarene navikama da su i bijedni. iako joj je mirna priroda, tamo je za koju se često obožavala. Često ljudi će računati na tamo i njezinu opuštenu prirodu kad god im je potrebna pomoć ili pomoć. Nitko nije savršen tečaj i Lucija Pretić ima obilje pogrešaka u karakteru. njezina djetinjasta priroda i perverzije nisu baš zabavni za rješavanje i mogli bi uništiti dosta večeri. Srećom, njezin realizam olakšava puše i raspoloženja kada je to potrebno."

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*