Je li moguće biti hipotireoza?

[Ukupno:0    Prosječno:0/5]

Hipotireoza (hipotireoza) je bolest uzrokovana nedostatkom hormona štitnjače. U hipotireozu se smanjuju koncentracije tireroksina i trijodotironina u krvi. Hormonski nedostatak uzrokuje metaboličke poremećaje m. među ostalima oštećena sposobnost obnove visokoenergetskih spojeva i korištenje energije koju sadrže te smanjenje potrošnje kisika.

U djece, hormoni štitnjače su faktor sazrijevanja tkiva i rasta (oni nadopunjuju učinak somatotropina). Hipotireoza štitnjače najčešće utječe na žene, uglavnom nakon 40. godine života.

tiroidni

Štitnjača (tiroidna žlijezda) je obilno vaskularizirana endokrinična žlijezda od oko 35 g. Štitnjača se sastoji od dva bočna rebra međusobno povezana ligamentom (stolarije), postavljenim na bočne laktove hrskavice štitnjače u grkljanima.

Postoji prozirna tekućina u tijelu žlijezda koja ispunjava mjehuriće – koloidnu masu. Koliidija štitnjače je bogata iodotireoglobulinom, koji ima hormonska svojstva. Kada tijelo treba iodotireoglobulin uz pomoć enzima, razgrađuje se u dva odgovarajuća hormona štitnjače: tri-jodotironin (T3) i tiroksin (T4), koji se izlučuju u krv.

Proizvodnja hormona štitnjače podudara se s hormonom prednjeg tireotropne hipofize (TSH), koja utječe na rast i aktivnost štitne žlijezde. Jod, koji se obično uzima iz hrane, bitan je za pravilno funkcioniranje štitnjače.

Hormoni štitnjače utječu na rast organizma koji se razvija, metabolizma i autonomnog živčanog sustava.

Simptomi hipotireoze

Ovisno o dobi pacijenta, simptomi mogu varirati.

Simptomi hipotireoza obično su prisutni:
– lako se ohladiti,
– pospanost,
– osjećaj slabosti,
– lako umor,
– apatija,
– povećanje tjelesne mase,
– promuklost,
– suha koža,
– lomljivi nokti i kosa,
– Lice bez izraza lica,
– mucosalni edem,
– Može se pojaviti i kod novorođenčadi kao kongenitalne promjene,
– tjelesno i mentalno oštećenje u razvoju.

Mućni edem (meksoedem) – povezan je s akumulacijom sluznice (mukopolisaharidi, posebno albumina) u međustaničnim prostorima tkiva. To uzrokuje zadebljanje lica (lice se ulijeva smanjenim pukotinama kapaka), oticanje kapaka i ruku.

Generalizirani edem ima posebne karakteristike: ne pomiče se pod utjecajem promjene položaja i ne ostavlja rupu pod pritiskom prstom. Ova karakteristična pojava premaza – izlijevana koža – javlja se u naprednom stadiju bolesti.

Ostali uvjeti su
– slabost metabolizma,
– Seksualni poremećaji (bez menstruacije, smanjeni libido).

Posljedica mučnoga mučnoga muta (mladog meksosede) također uzrokuje, ovisno o dobi djeteta:
– lijenost,
– pretilost unatoč nedostatku apetita,
– tromost,
– Smanjenje obavještajnih podataka,
– rijetka frizura,
– odgođena seksualna adolescencija.

Ore (stream) je proširenje štitne žlijezde. Može se dogoditi s simptomima hiperaktivnosti (toksička struja) ili hipotenzija ili bez poremećaja u krvotoku (stream s jednostavnim tonom). Ako je štitnjača hipotireoza, preporučljivo je imati jod u pacijentovoj prehrani. Kako bi zadovoljio potrebu tijela za jodom, štitnjača prelazi i proizvodi prekomjerne količine niske količine joda.

Hipotireoza štitnjače u djetinjstvu obično uzrokuje oštećenje tjelesnog i mentalnog razvoja davanjem simptoma majčinstva (kretenizam) – pojam se više ne koristi.

Kretenizam, maternizam (cretinizam, atiroidoza) – to je kongenitalni sindrom nedostatka joda koji karakterizira spor rast i ozbiljan mentalni razvoj.

Distribucija i uzroci hipotireoze

Hipotireoza štitnjače podijeljena je u dvije skupine:

– Primarni hipotireoidizam – javlja se kao rezultat oštećenja štitne žlijezde (npr. Štitnjača ili štitnjača). ozračivanjem štitne žlijezde s rendgenskim zrakama, upalom). To dovodi do povećane proizvodnje TSH od strane prednjeg dijela hipofize.

– Sekundarni hipotireoza – uzrokovano smanjenjem lučenja hormona štitnjače (TSH) uzrokovano prednjom hipofizom (npr. Hipofiza). u slučaju oštećenja ili nakon kirurškog uklanjanja hipofize).

– Hipotireoza hipotalamusa – uzrokovana manjkom thyrooliberina hipotireroidnog hormona (TRH).

Primarni hipotireoza (hipotireoza primaria) može se pojaviti kao rezultat različitih čimbenika, kao što su
– odsutnost ili smanjenje hormonalno aktivnog tkiva štitnjače (npr. kao rezultat nerazvijenosti, resekcije štitne žlijezde ili njenih dijelova).
– nedostatak joda u hrani,
– nedostatak enzima uključenih u proizvodnju hormona štitnjače ili uporabu lijekova za blokiranje tih enzima,
– mnogo godina upale štitnjače (mnogi slučajevi hipotireoze su Hashimotove bolesti).

Dijagnoza hipotiroidizma

Dijagnoza hipotiroidizma temelji se na ovoj dijagnozi karakterističnih simptoma poremećaja hipotireoze i dodatnih pregleda.

Laboratorijska ispitivanja često otkrivaju ovo:
– Povišenje razine kolesterola u serumu,
– smanjenje osnovnog metabolizma,
– bezbojna anemija,
– ravna krivulja nakon liječenja glukozom,
– značajna osjetljivost na egzogeni inzulin.

U izotopskoj studiji otkrivena je smanjena količina joda kod štitnjače i smanjena razina T3 i T4 te protein vezanog jodom (PBI).

Diferencijalna dijagnoza primarnog i sekundarnog hipotireoza temelji se na radioimunološkom određivanju serumskog TSH. Sekundarni hipotireoidizam karakterizira niska koncentracija TSH u serumu.

U primarnom hipotireozu, razina TSH u serumu je znatno povišena i još više raste nakon intravenske injekcije thyroidoliberina (TRH). Ovo je vrlo pouzdan dijagnostički test.

EKG zapis pokazuje nisku snagu refrakcije.

U djece i adolescenata, X-zraka pokazuje kašnjenje u razvoju skeleta u odnosu na mjerni vijek. Zubi su u redu, s oštećenjem cakline, a trajni zubi se razvijaju dugogodišnjim zakašnjenjem.

Liječenje hipotireoze

Liječenje hipotireoze temelji se na punjenju nestalih hormona štitnjače. Koristi se preparati hormona štitnjače, na pr. ekstrakt štitnjače ili tiroksina.

Važnu ulogu u sprječavanju hipotireoze odlikuje se dijetom obogaćenom jodom. Također koristiti proizvode obogaćene jodom, npr. Jodizirana kuhinjska sol, učinkovito osigurava ljudsko tijelo potrebnom količinom joda.

U slučaju djece, kako bi se izbjegli razvojni poremećaji, važno je brzo dijagnosticirati i započeti terapiju.
Zhaneta Malec

Komentari Hipotireoza štitnjače

slog 2008-10-14 22:49

Otkrio sam dosta zviždaljaka sa strane, bio je drag. Imam hipotenziju, gotovo krava krvnih testova, jer se pogoršava i još gore, osjećam bol srca, a ne samo slabost. Biore tablete 50 očito su premale doze, čekam rezultate. Pozdravljam te.

Ania | 2008-10-16 13:42

Zamolio bih vas da me jako savjetujete. Moja kći pati od hipotireoze i tražim dobru endokrinologu iz pokrajine. Silesian Voivodship. Puno ti hvala na pomoći.

Gabrice | 2008-10-16 21:24

Ne znam što se događa sa mnom tijekom 2 mjeseca, zadeblam se 25 kg! i ja jedem kao i uvijek, spavaš, nisam spreman učiniti ništa, iako sam bio u ginekologu, imam sve što mi je u ustima!
Može li ovo biti hipotireoza?
Bede je zahvalan na odgovoru

dominica | 2008-11-05 20:07

Nedavno sam se bavio s malo povišenom TSH. U proljeće, TSH na mom mjestu bio je 5,36, nakon 3 mjeseca 4,34. Jučer sam napravio test i imam rezultat od 3,5 (s maksimumom od 4,0) Imam leukocite od 8,2 (min 3,8 – max 10). 0). Čuo sam da leukociti također imaju mnogo zajedničkog s štitnjačom. 4 – 1,13 (0,8 – 1,9) * Antene – TPO – * 10 (maks. 35) * Antene – TG – * 20 (maks. 40).
Želio bih već početi prijavljivati za dijete. Molim vas, savjetuj me ako mogu. Otišao sam vidjeti liječnika i dobio je hormon. Otišao sam na drugu i otkrio da ne bih trebao biti brat hormona. Imam još jedan posjet u siječnju.

Lucija Pretić
About Lucija Pretić 61 Articles
"Mnogo se može reći o Luci Pretiću, ali ako ništa drugo ne biste trebali znati, ona je mirna i realistična. Naravno, ona je također praktična, kreativna i herojska, ali u manjim dozama i često su pokvarene navikama da su i bijedni. iako joj je mirna priroda, tamo je za koju se često obožavala. Često ljudi će računati na tamo i njezinu opuštenu prirodu kad god im je potrebna pomoć ili pomoć. Nitko nije savršen tečaj i Lucija Pretić ima obilje pogrešaka u karakteru. njezina djetinjasta priroda i perverzije nisu baš zabavni za rješavanje i mogli bi uništiti dosta večeri. Srećom, njezin realizam olakšava puše i raspoloženja kada je to potrebno."

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*