Klonalne kontrakcije također uključuje glatke mišiće

[Ukupno:0    Prosječno:0/5]

Klinički tijek epilepsije varira i ovisi uglavnom o vrsti napadaja koje se javljaju tijekom bolesti. Razlika je između parcijalnih (jednostavnih ili složenih) i općih (nesvjesnih, miokloničnih, atoničnih, tonikih i tonik-klonskih) konvulzija. Napadi, koji su izvorno bili generalizirani, odvijaju se s gubitkom svijesti od samog početka. Često imaju tonik-klonski lik.

U prvoj fazi (tonike) pacijent gubi svijest i pada na tlo, čineći strašni krik. U pravilu, vibracije počinju kontrakcijom mišića cijelog tijela u trajanju od nekoliko sekundi. Zubi su zategnuti i glava je savijena na torzo. U tipičnom napadaju, donji udovi ostaju ravni i gornji udovi savijen u koljenu, dok su ruke čvrsto zategnute u šaku.

Dah je privremeno zaustavljen i lice postaje uže. Kada prođe cijela skupljanja tijela, pojavljuje se klonična faza napadaja – napadaji cijelog tijela, u početku blago drhtavog prirode. U vrsti stadija, povećani su porast respiratornih pokreta, a pjena se pojavljuje na pacijentovim usnama. Klonske kontrakcije također uključuju glatke mišiće, pa se tijekom napada može javiti inercija urina i crijeva.

Nakon razdoblja koje se obično traje od nekoliko desetaka sekundi do nekoliko minuta, konvulzije postupno nestaju, na kraju su potpuno nestale i pojavljuje se koma u trajanju čak i nekoliko sati. Pacijent, koji se probudi, je mračan, agresivan i osjeća se povećanu anksioznost.

Druge vrste seizura – djelomično, mogu varirati i ovise o mjestu epileptičkog fokusa. Ako se patologija odnosi na motorni korteks, konvulzije se javljaju u različitim dijelovima tijela, dok napadaja iz temporalnog područja uzrokuju duševne poremećaje, od osjetilnog korteksa – simptomi senzornih poremećaja u različitim dijelovima tijela.

Parcijalne kompleksne epileptičke napadaje nazivaju se nesvjesnim i parcijalnim sekundarnim napadajima kao sekundarnim napadajima gdje su patologije, koje su u početku prisutne samo u ograničenom području mozga, proširile na cijeli moždani korteks, dajući znakove generaliziranih napadaja.

Epilepsija se također može pojaviti u obliku nesvjesnih napadaja – oni trče bez gubitka držanja, posljednjih nekoliko sekundi, mogu biti popraćeni diskretnim simptomima kretanja (npr. Nedostatak svijesti o stanju pacijenta). treperavi kapci). Myoklonski napadaji karakteriziraju konvulzije karaktera mišićnih trzanja udova, lica, glave ili debla. Kod atonskih napadaja, napetost mišića iznenada se smanjuje iu kontrakciji tonik-cijelo tijelo (slično onom opisanom u prvoj fazi tonicno-klonskih napadaja).

Liječenje epilepsije

Nakon dijagnoze epilepsije, najprije se identificiraju i preporučuju provokativni čimbenici da ih izbjegnu. Također je potrebno procijeniti rizik daljnjih napadaja. Ako su napadaji rijetki, blage, javljaju se samo noću ili su neosjetljive prirode, nije potrebno provesti farmakološko liječenje. U početku, jedan lijek se koristi za monoterapiju (ne zaboravite postupno povećavati dozu).

U slučaju nezadovoljavajuće kontrole napadaja, lijek se mijenja na drugi, a kada nije učinkovit, potrebno je provjeriti dijagnozu, provjeriti da li se primjenjuju preporuke i isključiti progresivne promjene središnjeg živčanog sustava. Tek tada se drugi lijek može primijeniti u monoterapiji, a samo kada se dokazuje neučinkovitom uvedena je kombinirana obrada dvaju ili više pripravaka.

Ako je liječenje epilepsije djelotvorno tek nakon dugotrajne primjene lijeka, može se pokušati prekinuti ili smanjiti dozu, imajući u vidu da je često važno smanjiti dozu nekoliko puta tijekom duljeg vremenskog razdoblja dok se lijek potpuno ne prekine.

Izbor lijekova ovisi o tipu epilepsije, opsegu učinkovitosti, štetnim učincima, koegzistirajućim bolestima, troškovima liječenja koje je pacijent prihvatio. Klasični lijekovi su: karbamazepin, valproična kiselina, etosximid, fenitoin. Nova generacija lijekova korištena je u topiramatu, gabapentinu, lamotriginu, tarbazepinu, tiagabinu i drugima.

Lucija Pretić
About Lucija Pretić 63 Articles
"Mnogo se može reći o Luci Pretiću, ali ako ništa drugo ne biste trebali znati, ona je mirna i realistična. Naravno, ona je također praktična, kreativna i herojska, ali u manjim dozama i često su pokvarene navikama da su i bijedni. iako joj je mirna priroda, tamo je za koju se često obožavala. Često ljudi će računati na tamo i njezinu opuštenu prirodu kad god im je potrebna pomoć ili pomoć. Nitko nije savršen tečaj i Lucija Pretić ima obilje pogrešaka u karakteru. njezina djetinjasta priroda i perverzije nisu baš zabavni za rješavanje i mogli bi uništiti dosta večeri. Srećom, njezin realizam olakšava puše i raspoloženja kada je to potrebno."

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*