Opće stanje bolesnika je drugačije

[Ukupno:0    Prosječno:0/5]

Glavni simptomi ozljeda bubrega su petehijalna hipodermična oštećenja koja se javljaju u lumbalnom području na strani oštećenja (ako je rana uzrokovana pucnjavom, njihovo je mjesto oko ulične rane). Tijekom pregleda pacijent osjeća nježnost, obranu mišića ili tumor (uzrokovan krvnim izlučivanjem, ponekad s mješavinom urina).

Opće stanje pacijenta varira ovisno o ozbiljnosti ozljede. Pacijenti mogu biti nesvjesni zbog povećanog kliničkog šoka uslijed obilnih unutarnjih krvarenja.

Simptomi ozljede bubrega često se povećavaju unatoč upotrebi lijekova protiv bolova, transfuzije krvi i tekućina za prijenos krvi. Oštećenje bubrega uvijek se mora uzeti u obzir u slučaju ozljede trbuha ili lumbalne regije. Ponekad je bolest asimptomatska pa pacijent može biti u dobrom općem stanju.

Prepoznavanje ozljeda bubrega

U procesu dijagnosticiranja traume bubrega važno je imati intervju o traumi pacijenta (ako je pacijent svjestan) ili od drugih.

Osim kliničkog pregleda i opaženih simptoma, dijagnoza bi se trebala provesti na temelju pomoćnih testova: laboratorijskih testova, posebice urina (pronađene su crvene stanice različitih intenziteta, ponekad ne postoje promjene) i slikovnih testova (potvrde dijagnoze) – primijenjene su sljedeće: ultrazvuk, računalna tomografija i angiografija.

Slikanje ozljeda bubrega

Ultrasonografija je temeljni test za bubrežne lezije, pogotovo ukoliko pacijenti ne zahtijevaju kiruršku intervenciju. Rezultati ultrazvuka potvrđuju ili isključuju oštećenje renalnog parenhima i određuju stupanj lezija.

Osim toga, računalna tomografija, koja pokazuje prisutnost hematoma (ili uree) i omogućuje točnu procjenu njegove veličine, temeljita je studija o abnormalnosti bubrega.

Štoviše, ukazuje na stupanj oštećenja tijela (dubina i dužina suza), omogućuje otkrivanje oštećenja mokraćnog sustava i bubrežne arterije. Kompjutirana tomografija ne dopušta procjenu oštećenja bubrežne vene.

Arteriografija je važna studija koja određuje stupanj renalnih vaskularnih lezija, ali često nema vremena za to. Ovaj test je koristan za procjenu mjesta krvarenja u slučajevima povećanja hematoma.

Liječenje ozljeda bubrega

Liječenje ozljeda bubrega može biti konzervativno ili kirurško. Prvi postupak se preporuča čak iu slučaju naprednih promjena zbog češćeg gubitka bubrega u kirurškim metodama – tijekom postupka odlučuje se za rezanje bubrega.

U zatvorenim ozljedama s većim stupnjem oštećenja (četvrti ili peti), postupak se određuje općim stanjem pacijenta; uporni simptomi šoka su znak za operaciju. Potrebno je kontrolirati bubrežne žile, što smanjuje postotak izvedene nefrectomije (bubrežni izmet).

Ako se pacijent može oporaviti od šoka, čak i napredna oštećenja kasnije se liječe metodama ponašanja s dobrim terapeutskim učincima.

U otvorenim ozljedama bubrega, odluke o kirurškoj intervenciji su češće. U tim slučajevima, indikacije također ovise o stupnju oštećenja bubrežnih struktura, a ne o opsegu i vrsti istodobnih ozljeda.

Lucija Pretić
About Lucija Pretić 63 Articles
"Mnogo se može reći o Luci Pretiću, ali ako ništa drugo ne biste trebali znati, ona je mirna i realistična. Naravno, ona je također praktična, kreativna i herojska, ali u manjim dozama i često su pokvarene navikama da su i bijedni. iako joj je mirna priroda, tamo je za koju se često obožavala. Često ljudi će računati na tamo i njezinu opuštenu prirodu kad god im je potrebna pomoć ili pomoć. Nitko nije savršen tečaj i Lucija Pretić ima obilje pogrešaka u karakteru. njezina djetinjasta priroda i perverzije nisu baš zabavni za rješavanje i mogli bi uništiti dosta večeri. Srećom, njezin realizam olakšava puše i raspoloženja kada je to potrebno."

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*