Oštar antikolinergički sindrom

[Ukupno:0    Prosječno:0/5]

Dijagnoza akutnog antikolinergičkog sindroma temelji se na pojavi tipičnih simptoma središnjeg živčanog sustava i perifernih simptoma. Laboratorijska ispitivanja nisu široko korištena jer se ne mogu otkriti antikolinergičke tvari, ni u krvi niti u urinu.

Razlikovanje akutnog antikolinergičkog sindroma treba uzeti u obzir mentalne bolesti, trovanja lijekovima koji stimuliraju simpatički živčani sustav ili halucinogena sredstva. Pored toga, slični klinički simptomi opaženi su u sindromu apstinencije alkohola, uključujući i alkoholna maslina.

U slučaju dijagnostičkih sumnji, fiziostigmin se primjenjuje intravenozno; potpuna ili djelomična remisija bolesti potvrđena je dijagnozom akutnog antikolinergičkog sindroma.

Liječenje akutnog antikolinergičkog sindroma

Liječenje akutnog antikolinergičkog sindroma je simptomatsko. Potrebno je zaštititi pacijenta od ozljeda ili oštećenja sebe ili osobama u neposrednoj blizini (zaštitno djelovanje je potrebno zbog pojave iznenadnog psihomotornog uzbuđenja). Ponekad je potrebno imati fizičku ili farmakološku nesposobnost pacijenta s akutnim antikolinergičkim sindromom. U tu svrhu primjenjuju se visoke doze sedativa iz pripravaka.

Posebno su potrebne endotrahealna intubacija i mehanička ventilacija pluća. U teškim uvjetima potrebno je pratiti rad srca, krvni tlak i volumen urina kako ne bi propustili njegovo zaustavljanje, što je opasna komplikacija akutnog antikolinergičkog sindroma.

Diazepam (intravenozno ubrizgavan, ako to nije moguće, injektirano intra-muskularno, midazolam) i fiziostigmin su korišteni u farmakološkim pripravcima. Posljednji lijek je neka vrsta protuotrova, ali njegova primjena je povezana s mogućnošću razvoja nuspojava.

Fizikostigmin se treba koristiti ako su mentalna stimulacija ili psihotični simptomi teški i da se ne mogu kontrolirati drugim sredstvima. Osim toga, za uporabu ovog farmakološkog agensa naznačeni su ozbiljni središnji ili periferni simptomi i nema povijesti napadaja.

Prognoza u akutnom antikolinergičkom sindromu

Prognoza u akutnom antikolinergičkom sindromu prvenstveno ovisi o jačini simptoma i količini i trajanju potrošnje toksičnih tvari. Ako je dijagnoza bila brzo i liječenje je provedeno rano, prognoza u akutnom antikolinergičkom sindromu je uspješna. Često, primjena foksigmina rezultira neposrednim i potpunim poboljšanjem kliničkog stanja pacijenta.

Lucija Pretić
About Lucija Pretić 61 Articles
"Mnogo se može reći o Luci Pretiću, ali ako ništa drugo ne biste trebali znati, ona je mirna i realistična. Naravno, ona je također praktična, kreativna i herojska, ali u manjim dozama i često su pokvarene navikama da su i bijedni. iako joj je mirna priroda, tamo je za koju se često obožavala. Često ljudi će računati na tamo i njezinu opuštenu prirodu kad god im je potrebna pomoć ili pomoć. Nitko nije savršen tečaj i Lucija Pretić ima obilje pogrešaka u karakteru. njezina djetinjasta priroda i perverzije nisu baš zabavni za rješavanje i mogli bi uništiti dosta večeri. Srećom, njezin realizam olakšava puše i raspoloženja kada je to potrebno."

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*