Plaštena riba Plava riba

[Ukupno:0    Prosječno:0/5]

Uobičajene ljuske riba pripada skupini bolesti, takozvanim “zajedničkim pšenicama”. generalizirane genodermatoze povezane s prekomjernom keratozom epiderme. U tijeku bolesti karakterizira se karakteristična stratifikacija i pločice u obliku pločica (dakle ime bolesti – riba).

Zajednička pustinjska riba se prvenstveno odnosi na abnormalno razdvajanje stratum corneuma epidermisa, a ne na pretjeranu proizvodnju stratum corneuma. Istraživanje takozvanih ‘zelenih’ tehnologija. nedostaci ultrastrukturiranja su karakteristični i histološki pregled otkriva gubitak granularnog sloja.

Školjka je nasljedna bolest. Ovisno o tome kako se bolest prenosi (autosomno dominantno ili spolno povezano recesivno), promatra se drugačiji klinički tijek.

Simptomi zajedničkog trupa ribe

Riba s autosomnom nasljedom karakterizira prisutnost nepromijenjene kože nakon porođaja, prvi simptomi se razvijaju na kraju prve godine života djeteta, ponekad blago kasnije (drugu godinu).

Kako beba raste, promjene se šire i napreduju do pubertetnog razdoblja, nakon čega se spontano poboljšavaju.

Riba s autosomnom nasljednošću simetrično dominira, područja nabora i nabora kože (aksijalni, inguinalni i koljena) bez promjena. Dirtnost je prisutna na rukama i nogama, a koža je suha, zbog smanjenog izlučivanja sebuma i znojne mjehuriće, keratoza se često opaža na udovima i stražnjici.

Skalp se uklanja karakteristično bez da uzrokuje promjene u kosi. Atopijski dermatitis često koegzistira u bolesnika.

Osnova ribljih vlakana s recesivnom nasljednošću vezanom za spol je enzimski nedostatak – nedostatak steroidne sulfataze. Bolest se odnosi samo na muškarce, žene sudjeluju samo u prijenosu neispravnih gena (diskretne lezije kože, a ponekad i unutar rožnice oka mogu biti prisutne u vektorima).

Simptomi ribljih vlakana s recesivnom nasljednošću vezanom uz rodove opaženi su već u vrijeme rođenja ili se pojavljuju u prvim mjesecima života. Ukupna površina kože je zauzeta, uključujući područje zglobnih zavoja i nabora kože, dok ruke i noge ostaju slobodni od bolesti. Školjke su tamne, koje mogu nalikovati koži zmije.

Ribarske ljuske s recesivnom nasljednošću vezanom za spol pratile su različite razvojne abnormalnosti, kako mentalnog tako i fizičkog, ali atopijski dermatitis se ne opaža.

Liječenje zajedničkih ribnjaka

Liječenje ribljih ljestvica je samo simptomatsko. Općenito se primjenjuju aromatski retinoidi, koji se upotrebljavaju mnogo mjeseci u terapijskim i naknadnim dozama održavanja. Terapija se vrši tijekom cijelog života pacijenta i prekid liječenja uzrokuje ponavljanje bolesti.

Kupanje s solnom ili kuhinjskom soli, salicilnom mastom ili ureom se koristi lokalno. Zbog genetske prirode bolesti, kauzalno liječenje temeljeno na uklanjanju defekta na razini gena nije moguće.
Mariusz Kłos

Lucija Pretić
About Lucija Pretić 61 Articles
"Mnogo se može reći o Luci Pretiću, ali ako ništa drugo ne biste trebali znati, ona je mirna i realistična. Naravno, ona je također praktična, kreativna i herojska, ali u manjim dozama i često su pokvarene navikama da su i bijedni. iako joj je mirna priroda, tamo je za koju se često obožavala. Često ljudi će računati na tamo i njezinu opuštenu prirodu kad god im je potrebna pomoć ili pomoć. Nitko nije savršen tečaj i Lucija Pretić ima obilje pogrešaka u karakteru. njezina djetinjasta priroda i perverzije nisu baš zabavni za rješavanje i mogli bi uništiti dosta večeri. Srećom, njezin realizam olakšava puše i raspoloženja kada je to potrebno."

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*