Podklinički hipertiroidizam

[Ukupno:0    Prosječno:0/5]

Podklinički hipertiroidizam početno je stanje u bolestima s hipertireozom i pojavljuje se npr.. u slučaju slijedećih bolesti u tiroiditisu, kao rezultat primjene lijekova (amiodarona), Gravesove bolesti, Basedowove bolesti, kod toksičnih nodularnih volumena ili u prisutnosti jednog autonomnog nodula.

Hormoni štitnjače u hipotireozu ili u praćenju liječenja raka štitnjače ili štitnjače također mogu dovesti do razvoja subkliničke hiperaktivnosti kao rezultat prekomjerne količine hormona štitnjače.

U nekim slučajevima, uzrok se ne može jasno pokazati. Učestalost subkliničkog hipertireoze je viša u starijih osoba, ali oko polovice slučajeva se spontano normalizira s TSH.

Rizik od subkliničkog hipertireoze postaje vidljiv nekoliko posto, osobito kod pacijenata koji su izloženi višim koncentracijama joda.

Simptomi subkliničkog hipertireoze

Podklinički hipertiroidizam ne smije uzrokovati nikakve kliničke znakove. Ponekad, međutim, diskretni simptomi su neznatno ubrzani otkucaji srca, nešto češća pojava supraventrikularnih poremećaja srčanog ritma (npr. Abnormalna brzina otkucaja srca ili abnormalna brzina otkucaja srca). Atrijska fibrilacija), također može dovesti do postupnog povećanja mase lijevog ventrikula i smanjene dijastoličke funkcije.

Pacijenti sa slabim hipertireozom pokazuju povećanu pobolost (i povezane simptome) i smrtnost od kardiovaskularnih uzroka.

Drugo, smanjena je mineralna gustoća kosti i povećava se rizik od prijeloma. Pored toga, pacijenti izvješćuju o općem pogoršanju kvalitete života. Kako napreduju hormonske abnormalnosti i očituje hipertiroidizam, opažaju se klinički znakovi tipični za bolest i mogu postupno intenzivirati.

Prepoznavanje subkliničkog hipertireoze

Osnovni test za dijagnozu subkliničkog hipertireoze je određivanje razine TSH u krvnom serumu. Određivanje njegove redukcije, pri koncentraciji nestandardnih hormona štitnjače (fT3, fT4), omogućuje dijagnozu subkliničke hiperaktivnosti.

Često se ne mogu dokazati nikakve druge kliničke abnormalnosti ili simptome, stoga dijagnostički proces zahtijeva samo određivanje promjena u hormonalnim testovima, a drugi se izvode kako bi se eventualno diferencirala subklinička hipertireoza iz drugih stanja.

Liječenje subkliničkog hipertireoze

Granica između klinički očitog i nisko dijagnostičkog hipertireoze je fluidna i stoga opće upravljanje mora uzeti u obzir uzrok abnormalnosti, popratnih stanja i dobi pacijenta.

Ako se ne pronađu drugi simptomi bolesti štitnjače, liječenje je prikladno samo kod starijih bolesnika s niskim razinama TSH u serumu. Mladi se trebaju pratiti zbog kardiovaskularnih i štitnjačkih bolesti.

U subkliničnom hipertiroidizmu povezanom s upotrebom hormona štitnjače, rukovodstvo ovisi o indikacijama za upotrebu tih preparata. U bolesnika s malignim tumorima, s velikim rizikom od recidiva ili progresije osnovne bolesti, najprije se koristi beta-blokatorni pripravak, koji je vrlo često učinkovit, a tek tada se razmatra smanjenje doze hormona štitnjače.

Lucija Pretić
About Lucija Pretić 61 Articles
"Mnogo se može reći o Luci Pretiću, ali ako ništa drugo ne biste trebali znati, ona je mirna i realistična. Naravno, ona je također praktična, kreativna i herojska, ali u manjim dozama i često su pokvarene navikama da su i bijedni. iako joj je mirna priroda, tamo je za koju se često obožavala. Često ljudi će računati na tamo i njezinu opuštenu prirodu kad god im je potrebna pomoć ili pomoć. Nitko nije savršen tečaj i Lucija Pretić ima obilje pogrešaka u karakteru. njezina djetinjasta priroda i perverzije nisu baš zabavni za rješavanje i mogli bi uništiti dosta večeri. Srećom, njezin realizam olakšava puše i raspoloženja kada je to potrebno."

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*