Reumatoidni artritis

[Ukupno:0    Prosječno:0/5]

Dijagnoza reumatoidnog artritisa temelji se na posebno razvijenim dijagnostičkim kriterijima. Najmanje 4 simptoma potvrđuju dijagnozu. Pored kliničkih znakova, kriteriji uzimaju u obzir radiološke promjene tipične za reumatoidni artritis i prisutnost tvari poznate kao reumatoidni faktor u krvnom serumu.

Razlikovanje reumatoidnog artritisa uzima u obzir psorijatični artritis, Reiterov sindrom, idiopatski artritis maloljetnika, spondilitis krutosti, degenerativna bolest, uretra, reaktivni artritis i druge bolesti vezivnog tkiva koje utječu na više organa i sustava tijela. Osim toga, upalne promjene u zglobovima mogu prethoditi virusnim infekcijama i leukemijom.

Liječenje reumatoidnog artritisa

Glavnu ulogu u liječenju reumatoidnog artritisa ima tzv. “Reumatoidna” bolest. lijekovi koji mijenjaju tijek bolesti, koji osim ublažavanja simptoma upale sprječavaju destruktivne promjene u zglobovima ili odgađaju njihovu pojavu. Ovi lijekovi trebaju se koristiti što je prije moguće nakon dijagnoze bolesti, ali ne kasnije od 3 mjeseca.

Izbor lijekova koji modificiraju tijek bolesti treba biti zasnovan na njegovoj učinkovitosti, prosječnom vremenu potrebnom za odgovor na liječenje, zahtjevima za primjenu i praćenju nuspojava te o troškovima povezanim s korištenjem lijeka uzimajući u obzir posjeta medicinskim posjetima i potreba za različitim laboratorijskim testovima.

Završni izbor lijeka donosi liječnik zajedno s dobro informiranim pacijentom. Ako tretman daje zadovoljavajuće rezultate, dozu se može smanjiti i davati dalje kako bi se održala kontrola bolesti. Međutim, ove mjere ne osiguravaju puni lijek. Metotreksat, leflunomid, sulfasalazin, hidroksilklorokin i soli zlata su najčešće korišteni lijekovi za modificiranje tijeka bolesti.

Važno je napomenuti da se drugi lijekovi (nesteroidni protuupalni lijekovi i glikoidi) koriste isključivo za kontrolu simptoma upale. Biološki lijekovi se također koriste kao farmakološki agensi, koji su naznačeni samo u strogo definiranim slučajevima. Važan aspekt terapije je rehabilitacija u svakom razdoblju bolesti, ponekad se razmatraju metode kirurškog liječenja reumatoidnog artritisa.

Lucija Pretić
About Lucija Pretić 63 Articles
"Mnogo se može reći o Luci Pretiću, ali ako ništa drugo ne biste trebali znati, ona je mirna i realistična. Naravno, ona je također praktična, kreativna i herojska, ali u manjim dozama i često su pokvarene navikama da su i bijedni. iako joj je mirna priroda, tamo je za koju se često obožavala. Često ljudi će računati na tamo i njezinu opuštenu prirodu kad god im je potrebna pomoć ili pomoć. Nitko nije savršen tečaj i Lucija Pretić ima obilje pogrešaka u karakteru. njezina djetinjasta priroda i perverzije nisu baš zabavni za rješavanje i mogli bi uništiti dosta večeri. Srećom, njezin realizam olakšava puše i raspoloženja kada je to potrebno."

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*