Samo ponekad je izvršena biopsija kostiju

[Ukupno:0    Prosječno:0/5]

U ranom razdoblju osteomalazije, mogu se pojaviti samo bolovi izlijevanja kosti i povećana osjetljivost na kompresijske podražaje. Umor u mišićima, osobito u donjim udovima bliže mišićima, može se također pojaviti na početku, koji se manifestira u poteškoćama pri uspiranju ili sjedenju i poremećajima u tijeku, tj. “Umor mišića”. “Ovo je mjesto gdje pacijent ljulja s jedne strane na drugu. Postoji i poteškoća pri uspinjanju stepenicama.

Napredniji oblik osteomalaze karakteriziraju trajne deformacije kostiju, osobito u donjim udovima. Sami kosti postaju osjetljiviji na prijelome zbog trivijalnih ozljeda. Klinički sindromi s teškim nedostatkom aktivnih metabolita vitamina D pokazuju znakove tetanusa.

Laboratorijska ispitivanja krvnog seruma pokazuju smanjenje koncentracije kalcija (također u urinu smanjena je razina ovog elementa), niska koncentracija fosfata i vitamina D i povećana aktivnost alkalne fosfataze, što ukazuje na procese koji se odvijaju u koštanom tkivu. Osim toga, procjenjuju se i drugi parametri koji ukazuju na trenutno stanje metabolizma kalcija i fosfata.

Snimanje se koristi za snimanje rendgenskih zraka kostura, što, međutim, ne mora biti abnormalno. Samo u naprednom procesu bolesti promatrana je smanjena gustoća kostiju i karakteristična svojstva pregradnje, koja se javljaju u osteomalazi. Promjene se također mogu pojaviti u rezultatima testa denzitometrije. Samo ponekad se izvodi biopsija kostiju.

Prepoznavanje i prognoza osteomalazije

Dijagnoza osteomalazije temelji se na pravilno prikupljenoj povijesti bolesti, s posebnim naglaskom na suživotu popratnih bolesti na temelju kliničkih znakova i abnormalnosti u radiološkim i laboratorijskim ispitivanjima. Treba imati na umu da se radiološke promjene događaju samo kada se proces bolesti značajno intenzivira.

Prognoza za osteomalazu je dobra, pod uvjetom da se preporuke prate i da se farmakološke mjere poduzimaju sustavno. Dijagnoza naprednih promjena u koštanom tkivu u vrijeme dijagnoze bolesti značajno pogoršava prognozu. U ovoj fazi mogu se pojaviti nepovratne promjene kostiju koje ometaju normalno funkcioniranje. Prognoza je još gore u slučaju suživota popratnih bolesti, osim ako su to potpuno potpuno izlječivi uvjeti.

Liječenje osteomalazije

Liječenje osteomalazije uglavnom se fokusira na prevenciju vitamina D i nedostatka fosfata. Vitamin D se primjenjuje oralno ako je nedostatak rezultat slabog vitaminskog sadržaja ili nedovoljne sunčeve svjetlosti kože. Osim toga, poželjno je istodobno primjenjivati kalcij ako je unos niski.

Ponekad je nedostatak vitamina D povezan sa smanjenom apsorpcijom iz gastrointestinalnog trakta, a vitamin D se primjenjuje intramuskularno. Važno je pratiti mineralnu ekonomiju sustava. Radiološko poboljšanje javlja se nekoliko tjedana kasnije, a liječenje osteomalazije događa se oko pola godine nakon provedbe odgovarajućeg liječenja.

U slučaju neučinkovite terapije ili suživota bolesti jetre ili bubrega, primjenjuju se aktivni metaboliti vitamina D. Nedostatak fosfata se tretira povećanjem potrošnje mlijeka i mliječnih proizvoda, kao i tretiranjem primarne bolesti koja je dovela do smanjenja razine serumskih fosfata i sekundarne osteomalazije.

Lucija Pretić
About Lucija Pretić 63 Articles
"Mnogo se može reći o Luci Pretiću, ali ako ništa drugo ne biste trebali znati, ona je mirna i realistična. Naravno, ona je također praktična, kreativna i herojska, ali u manjim dozama i često su pokvarene navikama da su i bijedni. iako joj je mirna priroda, tamo je za koju se često obožavala. Često ljudi će računati na tamo i njezinu opuštenu prirodu kad god im je potrebna pomoć ili pomoć. Nitko nije savršen tečaj i Lucija Pretić ima obilje pogrešaka u karakteru. njezina djetinjasta priroda i perverzije nisu baš zabavni za rješavanje i mogli bi uništiti dosta večeri. Srećom, njezin realizam olakšava puše i raspoloženja kada je to potrebno."

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*