Samo su neki oblici bolesti bolji

[Ukupno:0    Prosječno:0/5]

Haemolitički uremski sindrom često se prethodi proljevom s dodatkom krvi (ponekad kompliciranim perforacijom – intestinalnim punkcijom), infekcijom mokraćnog trakta ili kože. Tipični simptomi uključuju akutno zatajenje bubrega, oticanje, Nadciśnienie Tętnicze, groznicu.

Rezultati laboratorijskih krvnih testova pokazuju smanjenu razinu hemoglobina i trombocita, povećani broj retiulocita i abnormalni oblik eritrocita. Neki pacijenti mogu imati simptome iz središnjeg živčanog sustava. Prisutnost proteina i crvenih stanica u urinu iznad dozvoljene razine je konstantan simptom.

Osim toga, krv pokazuje povećanu aktivnost dehidrogenaze, povećanje koncentracije CRP akutnog proteina i povećanje broja bijelih krvnih stanica. Više produkata fibrinogena i degradacije fibrina otkriveni su u plazmi i urinu. Bolest često počinje s progresivnim promjenama u urinu i postupnim pogoršanjem funkcije bubrega. Pacijenti prijavljuju slabost, gubitak apetita, loše raspoloženje, umor, noćno znojenje.

Dijagnoza se može temeljiti na dobro uspostavljenoj povijesti, pregledu pacijenata, kliničkim znakovima i laboratorijskim promjenama u krvi i urinu. Nije potrebno skupljati tkiva (biopsiju bubrega). Istraživanja slika, s druge strane, mogu biti korisna.

Liječenje hemolitičkog ureškog sindroma

Liječenje hemolitičko-uremskog sindroma sastoji se u izjednačavanju poremećaja vode i elektrolita uzrokovanih proljevom, uvođenjem lijekova koji smanjuju krvni tlak. Obično je potrebno brzo primijeniti hemodijalizu i prenijeti koncentrat crvenog krvnoga sloja. Infekcija Escherichia coli ne smije se liječiti antibioticima ili sulfonamidima, jer to povećava rizik od hemolitičkog i uremskog sindroma.

Prognoza nije dobra – svaki četvrti pacijent umre, a gotovo polovica svih preživjelih razvija kronično zatajenje bubrega. Samo neki oblici bolesti obećavaju bolje. Faktori pogoršanja prognoze su: produženo trajanje urina tijekom 10 dana, opsežne promjene u bubrežnim glomerulama (više od polovice glomerula) i trajnu hipertenziju.

Lucija Pretić
About Lucija Pretić 61 Articles
"Mnogo se može reći o Luci Pretiću, ali ako ništa drugo ne biste trebali znati, ona je mirna i realistična. Naravno, ona je također praktična, kreativna i herojska, ali u manjim dozama i često su pokvarene navikama da su i bijedni. iako joj je mirna priroda, tamo je za koju se često obožavala. Često ljudi će računati na tamo i njezinu opuštenu prirodu kad god im je potrebna pomoć ili pomoć. Nitko nije savršen tečaj i Lucija Pretić ima obilje pogrešaka u karakteru. njezina djetinjasta priroda i perverzije nisu baš zabavni za rješavanje i mogli bi uništiti dosta večeri. Srećom, njezin realizam olakšava puše i raspoloženja kada je to potrebno."

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*