Smanjenje lijevog izlaznog otvora

[Ukupno:0    Prosječno:0/5]

Simptomi lijeve venozne stenoze ovise o stupnju stenoze njegove izlazne površine. Zbog dugoročnog razvoja bolesti, ona je u početku skrivena i ne pokazuje nikakve simptome.

Kako se sužavanje površine lijevog venous otvora povećava, daljnji simptomi pojavljuju se u bolesnika:
– nedostatak daha (u početku naporan, kasnije odmarajući – sa značajnim stezanjem),
– kašalj s mogućim sputvom,
– osjećaj palpitacije u srcu,
– Bol u području srca,
– hemoptysis – 10%. (kao posljedica zagušenja pluća, rastegnutog rupture bronhijalne vene ili plućnog infarkta).
– edem pluća (npr. Kada dođe do atrijske fibrilacije ili paroksizalne tahikardije, kao posljedica vježbanja, jakih emocija ili infekcije respiratornog trakta).

Pacijent je također dijagnosticiran u fizikalnom pregledu:
– erythema obraza i osjetljiva cijanoza usnica (ovisno o poremećaju razmjene plina u plućima),
– Jasno djelovanje apexa (pomaknut lijevo s značajnim izbočenjem desne klijetke),
– Vidljiva arterija u području hiperkardije,
– treptaj prsima prije skupljanja (tzv. “pre-shrinkage”) Sljedeće su stranice namijenjene voditi vas kroz proces stvaranja mačja.

U auskulacijskom testu uočeni su tri karakteristična simptoma lijeve venske stenoze:
– dijastolički šuškanje preko vrha (dijastolički tirkiz, kratkotrajna presistolska šuškanje ili rano ili intrasystolsko šuškanje),
– Odgođeno, kratko i glasno I ton iznad vrha,
– dodatni ton tek nakon drugog tona (tzv. “drugi ton”). U međukonturnom prostoru III i IV nalazi se dvodijelni otvor za otvaranje ventila na lijevom rubu strijca, u međukontnom prostoru III i IV.

Pored tri simptoma karakteristične za lijevu vensku stenozu, također se može primijetiti:
– naglašavanje tonusa iznad pulmonarne arterije,
– Diastolic šuškanje (tzv. ‘diastolic shum’) Graham-Steella) pojavljuje se kod visoke plućne hipertenzije kao rezultat relativne regurgitacije plućnog ventila. Nalazi se u auskultatoriji plućne arterije.
U bolesnika s srčanim aritmijama, teških simptoma je teže zarobljavati.

U radiološkom pregledu, uz lagano sužavanje, dobivena slika nije abnormalna. Ako se lijevi venozni izlaz jasno sužava, opaža se lijevanje atrija, proširenje plućne arterije (miokardijalni dilatacija) i blagi proširenje desne klijetke. Vaskularni crtež pluća je jasan. Kalcifications također mogu biti detektirane u bipartit ventila.

U elektrokardiografskom pregledu mora se prikazati: desna devijacija električne osovine, dvostupanjska refrakcija P.

Dijagnoza lijeve venske stenoze

Dijagnoza lijeve venske stenoze temelji se na auskultaciji, ECG-u i radiološkom pregledu. Na temelju ovih studija identificirani su tri aksijalna simptoma auskultacije, miokardijalno tijelo srca i znakovi preopterećenja lijevog atrija i desne klijetke.

Precizno tumačenje pokreta ventila i procjena stupnja stenoze je moguće zahvaljujući ultrazvučnom pregledu – ehokardiografija – metodi snimanja refleksije visokofrekventnih zvučnih valova.

Diferencijalna dijagnoza mitralne stenoze trebala bi uzeti u obzir regurgitaciju aortalnog ventila i lijevo atrijski meksom.

Liječenje lijeve stenoze vena

Liječenje lijeve venske stenoze može biti konzervativno (cirkulacijska insuficijencija, aritmije i egzacerbacije reumatskih bolesti) ili kirurški (mitralna puštanje u rad).

Bolesnici bez simptoma ne trebaju liječenje. Preporučuje se živjeti ekonomski i higijenski način života.

Bolesnici s jasnim simptomima dispneje bez simptoma zatajenja ventrikula, kao i bolesnika s simptomima visoke dispneje, kašlja i hemoptije, moguće plućne edemije, tahikardija, atrijska fibrilacija i sinusne komplikacije kvalificirani su za kirurško liječenje.

Za bolesnike s edemom, ventrikularnom insuficijencijom, stapom jetre i tjelesnim šupljinama, atrijskom fibrilacijom i arterijskom embolijom, prva je omogućena simptomatska terapija kako bi se omogućilo kirurško liječenje.

Liječenje kirurškim zahvatom poboljšava kvalitetu života pacijenta za cca. 75 posto. Na rezultat utječe anatomsko stanje ventila. Neki bolesnici nakon operacije mogu doživjeti brojne komplikacije i ponavljanje stenoze (restenoza).

Najčešće postoperativne komplikacije left venous outlet stenoze su: atrijska fibrilacija, arterijska zagušenja, infarkt pluća i takozvana “fibrilacija lijeve klijetke”. postkomunistički sindrom (10-63%)).

Postcomisurotomski sindrom može se pojaviti u bolesnika nakon mitralnog puštanja u rad od 10. obljetnice 10. obljetnice sjednice Zaklade Maria Curie-Skłodowska. dana do 2. mjeseca nakon operacije i njezini simptomi traju do dva tjedna. Karakterizira ga: groznica, znoj, kašalj, bol na lijevoj strani prsa koji se pojačava tijekom disanja, bol u zglobovima.

Ispitivanje na auskultacije mora otkriti pleuralni ili perikardijski trenje i mogući izlučaj u pleuralnu šupljinu. Preporučuju se salicilati i kortikosteroidi za terapiju postcomisurotoma sindroma.

Lucija Pretić
About Lucija Pretić 61 Articles
"Mnogo se može reći o Luci Pretiću, ali ako ništa drugo ne biste trebali znati, ona je mirna i realistična. Naravno, ona je također praktična, kreativna i herojska, ali u manjim dozama i često su pokvarene navikama da su i bijedni. iako joj je mirna priroda, tamo je za koju se često obožavala. Često ljudi će računati na tamo i njezinu opuštenu prirodu kad god im je potrebna pomoć ili pomoć. Nitko nije savršen tečaj i Lucija Pretić ima obilje pogrešaka u karakteru. njezina djetinjasta priroda i perverzije nisu baš zabavni za rješavanje i mogli bi uništiti dosta večeri. Srećom, njezin realizam olakšava puše i raspoloženja kada je to potrebno."

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*