Tuberkuloza peritonitis – TAG

[Ukupno:0    Prosječno:0/5]

Tuberkuloza (peritonitis tuberculosa) rezultat je sekundarne lokalizacije bolesti putem hematogenog puta ili prijelaza iz obližnjih organa. To pogađa ljude svih dobnih skupina, a njen je put kroničan.

Klinički oblici tuberkuloze peritonitis

Određeni su sljedeći oblici tuberkuloznog peritonitis:

– exudativna upala – javlja se najčešće, uz stvaranje velike količine tekućine u peritoneumu; prilično dobra prognozu,

– proizvodnja upale (ljepljiva) – dovodi do nastanka crijevnih adhezija i gastrointestinalnih blokada; prognoza je neizvjesna,

– upalu zamrzavanjem sira – s mogućim perforacijama organa i žlijezda trbuha; nepovoljna prognoza.

Simptomi peritonitis tuberkuloze

Dominantni simptomi tuberkuloze su opća slabost, povišena tjelesna temperatura, gubitak težine, bol u trbuhu, ponekad mučnina i zatvor. U bolesnika s većom količinom tekućine u trbuhu uočen je trbuščić s čak i pupkovinom. Na desnoj strani trbuha, fizički pregled pokazuje vidljiv, nepravilni oblik tumora. Promjene koje se javljaju u procesu bolesti mogu biti malo maligne ili potpuno bezbolne.

Laparoskopsko ispitivanje od presudne je važnosti za peritonealnu procjenu.

Laboratorijska ispitivanja tuberkulozne peritonitis pokazuju nedostatak leukocitoze, ubrzanog ESR i karakterističnu pozitivnu bi-azalnu reakciju u urinu.

Liječenje tuberkulozne peritonitis

Liječenje tuberkulozne peritonitis je dugotrajno i temelji se na antibiotskoj terapiji. Klimatsko liječenje također igra važnu ulogu.

Jednom zdravi, prosječno se javljaju rekurrencije bolesti tijekom godine. Stanje tuberkuloze u drugim organima i mogućnost komplikacija su važni.
Zhaneta Malec

Lucija Pretić
About Lucija Pretić 63 Articles
"Mnogo se može reći o Luci Pretiću, ali ako ništa drugo ne biste trebali znati, ona je mirna i realistična. Naravno, ona je također praktična, kreativna i herojska, ali u manjim dozama i često su pokvarene navikama da su i bijedni. iako joj je mirna priroda, tamo je za koju se često obožavala. Često ljudi će računati na tamo i njezinu opuštenu prirodu kad god im je potrebna pomoć ili pomoć. Nitko nije savršen tečaj i Lucija Pretić ima obilje pogrešaka u karakteru. njezina djetinjasta priroda i perverzije nisu baš zabavni za rješavanje i mogli bi uništiti dosta večeri. Srećom, njezin realizam olakšava puše i raspoloženja kada je to potrebno."

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*